Nyhetsbrev

Kategorier

Och Gott Öl kom och Gott Öl for (O, good ale comes, and good ale goes)

GottÖl.se - Den rena konsumentsiten

http://whiskyfinder.eu/

Free SEO Tools

Jrank

SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg

Invigning av Brygghus 19 2013-03-01

Brygghus 19

Nu har jag varit med om en tilldragelse som kommer att sätta avtryck i historieböckerna.
För första gången på närmare 125 år startas nu ett bryggeri i Blekinge, närmare bestämt i Karlshamn.
Blekinge är dessutom det sista län i landet som hakat på den nya trenden med mikrobryggerier.
Sist vi hade ett eget bryggeri, Tyska Bryggaregården i Karlskrona var 1972. I Karlshamn har man
inte haft något bryggeri sedan 1955.
Det är med andra ord definitivt en händelse av historiskt mått och jag kan redan se framför mig
den dag då barnbarnet Holly kommer med sin fråga –”Men morfar, vad drack man för öl innan
Brygghus 19 fanns?”

Dan-Magnus hälsar alla välkomna

Invigningen inleddes med ett välkomsttal av VD Dan-Magnus Svensson där han beskrev lite av den resa
man gjort. Det hela startade sommaren 2011 med planering och reasearch i form av studiebesök på mindre
bryggerier. Även en affärsplan togs fram och så drogs finansieringsprocessen igång. Denna fas tog 6 månader
att genomföra. När detta var avklarat var det så dags för kravställning och design av bryggverket. Det visade
sig ganska snart att det är i Kina man hittar de mest prisvärda alternativen. Till och med amerikanska
bryggerier som Speakeasy i San Francisco har insett detta, även om de skäms för det. Att ha med kinesiska
leverantörer att göra är dock en utmaning och ritningar på kinesiska är inte helt enkla att tolka.

I augusti 2012 tecknade man så ett kontrakt på lokalerna i Kastellet Bruk i Karlshamn. Dessa lokaler som
var anpassade för livsmedelsproduktion passade som handsken då det mesta av infrastrukturen, i form av
industri-el, ånga och isvatten redan fanns på plats. En annan mycket viktig parameter är att  Karlshamn har
ett mycket gott vatten med jämn kvalitet, vilket är en förutsättning för ett Gott Öl.

Lokalerna är på drygt 350m² och eftersom alla bryggarna har fulltidsjobb vid sidan om så har de tillbringat
så gott som alla kvällar och helger här sedan kontraktet skrevs. Det är mycket som krävs innan man kan
brygga det första ölet: Städning, målning, dragning av el och vattenrör, design och konstruktion av lösningar
som är anpassade för bryggverket. Utan en hundraprocentig stöttning från familjerna hade detta naturligtvis
varit omöjligt att genomföra.

Klippet

Invigningsklippet av Landshövding Berit Andnor Bylund

Invigningstalet som Landshövdningen höll , inför 50-talet väl utvalda gäster, speglade det som
jag tror att de flesta av oss tänkte: Vi har alla en massa goda idéer om vad man ”borde göra” men
få personer har den handlingskraft  som krävs för att faktiskt får tummen ur och skrida till verket.
Dan-Magnus Svensson, Magnus Greger Karlsson och Mikael Lundell är tre herrar som skiljer sig
från alla oss andra i detta avseende. De räds inte alla om och men utan sjösätter det så många av
oss drömmer om – Ett eget bryggeri!

Jag hade förmånen att få mig en liten pratstund med Landshövdingen som odlat ett genuint
ölintresse, mycket tack vare det att hon bott och verkat i Jämtland där ett av föregångarna
bland mikrobryggerierna i Sverige huserar; Jämtlands Bryggeri. Landshövdingen hade mycket
bra koll på deras sortiment och jag är ganska säker på att vi i Blekinge kan stoltsera med landets
mest ölkunniga Landshövding!

Ägarna + Landshövdingen

De stolta ägarna till Brygghus 19 tillsammans med Landshövdingen

Den 7/1 2013 anände leveransen av 3 containrar från Kina. Givetvis med inventarielistor på
kinesiska! Själva bryggverket består av tre 2000-liters kärl, mäskkärl, kokare och whirlpool
(där humlen skiljs från vörten).

Magnus förevisar jästtanken för Landshövdingen

Magnus förevisar jästtanken för en intresserad Landshövding.

De 6 jästtankarna är på 4000 liter och imponerar stort! Maxkapaciteten på bryggverket
är ca 250 000 liter per år. Mycket öl blir det ….

Jästtankarna

Jästtankarna

I Urshult hittade de en tillverkare som hjälpte dem med att konstruera tapplinan som passar till den buteljeringsmaskin
som de köpt från Gamla Slottkällan i Uppdala.
(Mellan raderna kan man läsa att även om det råder ett konkurrensförhållande mellan småbryggerierna så finns det ändå
ett Gott samarbete mellan dem och ett kunskapsutbyte som är mycket värdefullt.)

Butälj på er!

Butälj på er!

Brygghus 19:s ambition är att vara det lokala alternativet i Blekinge. Man har inga planer på att konkurrera med
bryggerijättarna med hjälp av pris utan med hjälp av öl som smakar lite mer samt att de finns nära sina kunder.

Ölportföljen kommer att bestå av två linjer. Den första kommer att bestå av ljusa Lager och Ale med karaktär.
Den andra kommer att bestå av lite mörkare Ale och andra ölstilar.

Etikett Ale

Prolog etiketten

Vi hade förmånen att få smaka på tre olika öl. Den första är den öl som man kommer att lansera under namnet
Prolog. Prolog är en mörk Ale som påminner en hel del om de Råg-IPor jag testat. Ett fullkornsöl med mycket
smak och en fin humling. Detta är en öl att smutta på och jag ser fram emot när jag får möjlighet att testa denna
på allvar för GottÖl.se:s räkning.

Etikett Lager

Etikett Lager

Lager-ölen har man tyvärr inte bryggt ännu så vi fick hålla tillgodo med en Pale Ale från prototypbryggverket.
En utmärkt, humle-frisk APA som jag hoppas att man kommer att lansera snarast möjligt. En perfekt öl
när man vill ha lite svalka på sommaren!

Prototypbryggverket

Prototypbryggverket

Även om jag har följt progressen ganska noga så måste jag säga att jag blev oerhört imponerad av det man har
åstadkommit så här långt och jag är övertygad om att Brygghus 19 kommer att bli ett av sveriges mest framstående
bryggerier när det gäller kvalitetsöl. Jag önskar bryggeriet ett stort Lycka Till!

 

Humle

Humlekottar och humlepellets

Mikael förevisar tankarna

Mikael förevisar tankarna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestmail